Wat is graden

Het graden van munten en bankbiljetten door een onafhankelijke en externe partij wint steeds meer aan populariteit. Zowel onder verzamelaars als investeerders. Bij het graden van munten en bankbiljetten wordt iedere munt en ieder bankbiljet beoordeeld door een onafhankelijk expert op kwaliteit, echtheid en restauraties. De munt of het bankbiljet wordt vervolgens verpakt in een luchtdichte en gesealde ‘slab’ of ‘sleave’ met een label waarop de omschrijving, datering en kwaliteit staat vermeld.  De twee grootste aanbieders van deze service zijn het Amerikaanse NGC en PCGS. Jongeling Numismatics & Ancient Art is Authorized Dealer voor zowel NGC, PMG als PCGS en regelt het gehele grading-proces voor u.

NGC – PMG

De Certified Collectables Group (CCG) is actief sinds 1987 en begon ooit met het certificeren van munten. Door de tijd heen is het bedrijf zich gaan uitbreiden met het certificeren van een divers aanbod aan verzamelobjecten; van munten tot postzegels en van bankbiljetten tot trading cards. NGC (Numismatic Guaranty Company), opgericht in 1987, en PMG (Paper Money Grading), opgericht in 2005, zijn onderdeel van dit wereldwijd opererende bedrijf.

null null

PCGS

De Professional Coin Grading Service (PCGS) begon haar service te verlenen vanaf 1986. Net als NGC worden munten bij deze partij beoordeeld door onafhankelijke experts en voorzien van een zogenaamde slab. De slabs van PCGS zijn zeer lastig open te breken en tegenwoordig voorzien van een chip die gescand kan worden met een mobiele telefoon. Het kopen van een vervalste slab is hiermee verleden tijd. Hoewel we advies kunnen geven over de keuze tussen NGC en PCGS, is het uiteindelijk de klant die dit bepaalt.

null